Saturday, October 18, 2008

aslmkum..........


smbgn libasuttaqwa tuk muslimah.....

6)Berwarna gelap dan tidak berwarna warni....
Dalam satu hadis rwyt Ibnu Majah,ketika Rasulullah sdg dduk di dlm masjid,lalu msuk dorg wanita dri qabilah Muzainah msuk ke masjid dlm keadaan bergaya dgn perhiasannya.Kemudian Rasulullah bersabda "wahai manusia,sesungguhnya dilarang para wanita kamu berpakaian dengan perhiasan msuk ke dlm masjid.Sesungghnya bani israel tidak dilaknat oleh Allah sehinggalah para wanita mereka memakai perhiasan dan bergaya dengan perhiasan itu".

Dalam hadis ini dgn jelas membawa maksud islam mencirikan ciri ini sebagai libasuttaqwa bg para muslimah bg menjga kesucian mereka dan mengelakkan timbulnya syahwat serta fitnah.Tidak salah berpakaian cntik atau baru tetapi hendaklah bercirikan pakaian yg dibenarkan islam.

Dalam satu Imam Alhafiz Ibnu Hajar Alasqalani dalam kitab Zawajirnya "Apa wanita keluar rumah dengan berwangi-wangian dan berhiasan,walaupun dgn kbnrn suami,dia tetap berdosa besar".

7)Tidak menyerupai pakaian lelaki.
Daripada Abdullah bin Umar berkata,bhw beliau pernah mendengar Rasulullah bersabda "tidak termasuk golongan kami (bkn umat islam) wanita yang menyerupai lelaki dlm berpakaian serta sebaliknya".(rwyt Imam Ahmad dlm musnadnya).

Dalam satu hadis lain dari Ibnu Abbas,rasulullah bersabda "Nabi SAW mengutuk lelaki yang berpakaiaan sprt wanita,dan wanita yg berpakaiaan sprt lelaki".(rwyt Albukhari,abu daud,dan darimi)

8)Tidak mnyerupai pakaian org bkn islam
Fesyen pakaian bkn islam ialah ketat,jarang,mendedahkan aurat,berwarna-warni yg trg,labuh sehingga meleret ke tanah,mempunyai corak atau gmbar yg memualkan,tulisan-tulisan memuja serta lucah dan mengenakan bau-bauan yg nyata dilarang oleh islam.

Sabda Rasulullah yg bremaksud "siapa yg mnyerupai suatu kaum,maka ia dianggap tergolong dlm kaum itu".(rwyt Alhakim dan Attabrani).

Imam Annawawi ktk mnfsirkan hadis yg berkaitan dengan larangan bpakaian labuh krn smbong dan ujub,mngaskn jika umat islam mniru pakaian itu dgn tujuan meniru perbuatan dan lagak org kafir,maka ia adalah haram.(kitab Syarah Muhazzab).

9)Tidak menjolok mata.

Terdapat keterangan dalam hadis yg melarang berpakaian yg menjolok mata,sabda Rasulullah "siapa yg memakain pakain yg menjolok mata (dedah aurat),maka diakhirat kelak nanti Allah akan memakaikan padanya dengan pakaian kehinaan dan kemudian dinyalakan api neraka padanya".(rujuk fiqh mar'ah muhm Athiyah Kumais).

Apa yg dimaksudkn dengan pakaian yg menjolok mata ialah pakaian yg dipakai dgn tujuan utk mnarik perhatian,samaada menunjukkan tubuh badan yg seksi atau menghiasi dgn hiasan-hiasan seperti manik-manik,renda atau bunga-bunga yg disulam atas pakaian itu,semuanya dilarang.

10)Bukan bertujuan bermegah-megah.
Dalam satu hadis yg dinukilkan oleh imam Nawawi Rasulullah bersabda "sesiapa yg melabuhkan pakaiannya sehingga mencecah tanah kerana KHUYALA" (takabbur dan ujub),maka Allah tidak melihatnya pd hari kiamat (murka pdnya),ummu Salamah bertanya "bagaimna pula dgn wanita yg melabuhkan hujung bajunya (krn utk mnutup kakinya),Jelas Rasulullah "Labuhkanlah sekadar sejengkal (jgn melebihi),Ummu Salamh bertanya lagi."kalau begitu masih nampak kaki mereka? Jawab Rasulullah "bagi wanita boleh dilabuhkan sehingga sehasta.tidak melebihi.(rwyt attirmizi)

Jelas disini menunjukkan Islam mementingkan aspek pakaian sehingga Rasulullah menampakkan jwpn yg jelas dan melarang pakaian yg dilarang oleh islam.

Imam Ibnu Hajar Alasqalani berpendapat dlm Azzawajirnya "siapa yg melabuhkan pakaiannya dengan tujuan ujub dan berbangga,hukumnya adalah berdosa".

11)Tidak mnegenakan bau-bauan.
khusus pada waktu2 tertentu wanita diharamkan serta dilarang memakai bau-bauan.Waktu2 yg dilarang ialah ketika keluar rumah utk ke majlis yg bertepatan dgn syariat,dihadapan bukan muhrim,tujuan memikat lelaki dan ketika ke masjid tuk solat jemaah.

Rasulullah berabda dalam hadisnya yg bermaksud "seorang wanita apabila memakai bau-bauan,kemudian keluar melewati dihadpan orang ramai (yg ad lelaki bkn muhrim didlmnya) di satu2 majlis,maka perbuatan itu haram dan berdosa serta sama dgn melakukan zina.

Jelaslah disini islam ad menganjurkan pakaian yg bercirikan kseslamatan di dunia dan diakhirat,dan ia wajib bg sesiapa yg ,mukalllaf utk mengenakannya di dalam kehidupan seharian...........

No comments: